31. října 2013

Cakue - indonéský langoš




Vždycky, když se mi tu podaří najít jídlo, které se (byť jen vzdáleně) podobá něčemu z české kuchyně, jsem neskutečně šťastná. A teď jsem objevila něco, co chutná naprosto stejně jako langoš. Místní tomu říkají cakue (nebo taky cakwe). 


Objevili jsme jej ve warungu blízko našeho domu, a tak si pro něj jezdíme docela často. Za jednu porci si účtují 6.000 rupií, což není hodně. Cakue nevypadá stejně jako langoš, ale chuť je totožná. Smaží se ve formě podlouhlých válečků, které se pak stříhají na malé kousky. Ty se namáčejí do pikantní omáčky. My jsme si v obchodě místo toho koupili kečup a česnek, a to vám bylo blaho! 

Na indonéských stránkách o vaření jsem našla recept. Pokud vás náš langoš omrzí, můžete si udělat indonéský. Mimochodem, věděli jste, že původem pochází tato pochoutka z Maďarska? Já ne a docela se teď stydím. :)

500g pšeničné mouky
1,5 lžičky soli
1 lžíce prášku do pečiva
2 lžíce jedlé sody
400ml vody
olej


Vše dobře promícháme a necháme asi dvacet minut odležet. Pak vyválíme, ale těsto by mělo zůstat minimálně pět centimetrů tlusté. Nakrájíme na proužky a usmažíme. Nakonec ještě trochu potřeme olejem.

Publikováno:

Nikol Haris Šenkyříková (Autorka a průvodkyně)

Mé jméno je Nikol, ale na internetu mě můžete najít také pod přezdívkou Nikolas. Jsem absolventkou oboru Indonesistika, který se zabývá komplexním studiem Indonésie (od etnologie, přes politiku až po jazyk). Rok 2013/14 jsem strávila na Bali, kde jsem studovala indonéštinu v rámci programu Darmasiswa. Na těchto stránkách zaznamenávám své zážitky a postřehy z indonéského prostředí a funguji jako průvodce po Bali, Lomboku, Jávě a dalších.

3 komentářů:

  1. To bude úžasný, až se vrátíš domů a budeš nám vařit. Já se na to tak těším.

    OdpovědětVymazat
  2. Oni to pod tímhle názvem občas prodávají u stánků při různých akcích: "maďarské langoše" či "pravé maďarské langoše". Já je mám ráda a tak si je vždycky kupuju, když je někde mají. Kečup se mi sice nezdá dvakrát maďarský a původně to tam nejspíš není. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá skvěle, měla bych to zkusit. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat

Pokud nemáte účet Google, vyberte možnost "Komentovat jako: Název/adresa URL" nebo "Anonymní", ale v tom případě se, prosím, na konec vašeho komentáře podepište. Děkuji.

Coprights © 2013 - 2016 Nikol Haris Šenkyříková, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib