27. října 2013

Es buah - ovocná bomba





Ovoce bych mohla jíst pořád a tady v Indonésii je opravdu k dostání všude, ať už ve formě džusů, čerstvé na trhu, nebo jako dezert. Samozřejmě u mě vedou džusy, protože ty jsou stoprocentní, husté a zasytí. Ale o těch jindy. Dneska bych ráda napsala pár řádků o přeslazeném ovocném koktejlu, na který se dá narazit jen občas, ale za to je u místních velice oblíbený. 


Es buah znamená doslova "ovocná zmrzlina", ale opravdu to s klasickou zmrzlinou nemá nic společného. Jedná se o koktejl, který dostanete do velké misky nebo poháru (a pokud si jej chcete vzít s sebou, tak vám ho přichystají do igelitového sáčku, což je něco, na co jsem si tu ještě nedokázala zvyknout). Nakrájí mnoho druhů ovoce, nejčastěji papayu, mango, meloun, jablko a červené hrozny. Často v něm objevíte i pitayu (neboli dragon fruit), jackfruit, jahody a rajče. S rajčetem je to obzvlášť zajímavé, protože například v kombinaci s jackfruitem nebo mangem máte o zážitek postaráno. Nic extra chutného to tedy není. 

Kromě ovoce je v misce dále spousta ledu (obecně se snažím ledu v Indonésii vyhýbat, ale poslední dobou už na to trochu zapomínám, nebo nemám dost síly neustále vysvětlovat, že led nechci), želé, sirup a kondenzované mléko, které je tu velice populární a používá se mnohem častěji než klasické. 

Tento koktejl je osvěžující a zároveň velice (ale opravdu VELICE) sladký, takže když jsem si ho poprvé dala po večeři jako dezert, byla jsem přejedená a cítila jsem se z toho špatně snad celou noc. Většinou za něj zaplatíte v rozmezí 6 - 10.000 Rp. (10 - 16 Kč), ale není to zrovna něco, co bych si chtěla kupovat každý týden. Es buah je opravdu hodně sladké, takže se jedná o kalorickou bombu a třeba moje tělo to snáší docela špatně, protože jsme tu celou dobu o rýži, trošce masa a zelenině. Když si pak jednou za čas dám něco takového, jako je tento koktejl, můj žaludek pláče. Ale aspoň to není smažené a pikantní (jako všechno ostatní...). 

Es buah v sáčku - žádná pastva pro oči
Publikováno:

Nikol Haris Šenkyříková (Autorka a průvodkyně)

Mé jméno je Nikol, ale na internetu mě můžete najít také pod přezdívkou Nikolas. Jsem absolventkou oboru Indonesistika, který se zabývá komplexním studiem Indonésie (od etnologie, přes politiku až po jazyk). Rok 2013/14 jsem strávila na Bali, kde jsem studovala indonéštinu v rámci programu Darmasiswa. Na těchto stránkách zaznamenávám své zážitky a postřehy z indonéského prostředí a funguji jako průvodce po Bali, Lomboku, Jávě a dalších.

6 komentářů:

  1. Tak to já se sladkým nemám problém. Ale co tam dělá to rajče?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rajče se tu nejspíš bere jako ovoce.

      Vymazat
  2. Co všechno se Ti stane, když si dáš místní led? Myslela jsem, že když jsi na vše důležité očkovaná, tak život tam, Tě zocelí v těch méně divokých věcech....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Led se dělá většinou z vody z kohoutku, takže v něm můžou být různé bakterie atd. Přinejmenším se z toho člověk může po..., ale nevím, možná se z toho dá chytit i něco vážnějšího.

      Vymazat
  3. Sladké teda až tak nemusím, krom ovoce. Kombinace se sirupem a kondenzovaným mlékem, no, bolí mě zuby, jen o tom čtu. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ovocný koktejl vypadá moc lákavě.

    OdpovědětVymazat

Pokud nemáte účet Google, vyberte možnost "Komentovat jako: Název/adresa URL" nebo "Anonymní", ale v tom případě se, prosím, na konec vašeho komentáře podepište. Děkuji.

Coprights © 2013 - 2016 Nikol Haris Šenkyříková, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib