10. listopadu 2013

Terang bulan - sladký indonéský měsíc

Píšu tento článek a spokojeně trávím svou dnešní snídani, o které vám chci zrovna říct. Je to opravdový pocit blaha. Když jsem terang bulan (doslova „měsíční záři“) ochutnala poprvé, byla jsem upřímně překvapená, jaký skvost se to v indonéské kuchyni nachází. Po všem tom smaženém, pikantním, anebo šíleně přeslazeném je to příjemná změna.


No dobře, on je tento dezert přeslazený taky. Ale pokud si nevyberete variantu s čokoládou, není to zase tak hrozné. I když jsem jej označila za dezert, pro Indonésany je to spíš snack (svačinka). Zvláštní je, že všechny tyto sladké pokrmy se tu prodávají až ve večerních hodinách, většinou od setmění do půlnoci. A je o ně velký zájem. Pokud chcete sladkou snídani, musíte si jít nakoupit den předem. Po ránu je pro místní totiž nejlepší dát si rýži. A k tomu samozřejmě i kus masa či nějakou tu zeleninu promíchanou s chilli.

Jednoduše by se dalo říct, že terang bulan, známý taky jako martabak manis (sladký martabak) je jakási vysoká palačinka. Připravené těsto se vlije na speciální malou vysokou pánvičku (bez použití tuku) a po chvíli, kdy se těsto trochu přichytne, se posype cukrem a přikryje na chvíli pokličkou. Těsto hezky vyskočí a jeho struktura je hezky vláčná, plná malých bublinek. Nahoru se pak nasypou různé ingredience a tato vysoká palačinka se jen rozkrojí napůl a obě části se dají na sebe. Výsledek je pak nakrájen na menší kousky a vložen do papírové krabičky. Terang bulan byste měli jíst teplý, ale studený taky není špatný. Jen je velice těžké mu odolat.

Co se ingrediencí, které se dávají dovnitř, týče, existuje několik variací, které najdete úplně v každém stánku. Mou nejoblíbenější je kacang susu (nasekané arašídy a mléko), ale občas si koupím taky pisang susu (banán a mléko) nebo pisang keju (banán a sýr). Velmi oblíbeným typem je coklat pisang susu nebo coklat kacang susu, ale tyto varianty s čokoládou už jsou opravdu hodně sladké. Důležité je říct, že Indonésané nepoužívají klasické mléko a nahrazují ho kondenzovaným. Takže se jedná o  nefalšovanou kalorickou bombu.

Bohužel je to něco tak úžasného, že jakmile poprvé ochutnáte, budete chtít pokaždé, když u cesty zahlídnete stánek s velkým nápisem TERANG BULAN. Minulý týden, když tu byla na návštěvě moje kamarádka, která studuje na Jávě, jsme si ho nekoupily snad jen jednou nebo dvakrát.

Našla jsem na internetu jeden recept, který vypadá věrohodně, ale bohužel jsem ho zatím nevyzkoušela. Ptaly jsme se s kamarádkou na recept přímo prodejce, ale ten nám odpověděl, že neví, co všechno je v těstu, protože to mu dodává jeho šéf už hotové. To se mi zdá trochu divné, protože pokud budu něco prodávat, nejspíš budu chtít vědět, co to vůbec je. Krom toho tady zná terang bulan opravdu každý, a tak mě překvapuje, že někdo neví, jak se připravuje. Ale jsme v Indonésii, tady se nemůžeme divit ničemu.

I narozeniny jsem oslavila s terang bulan
A nakonec cena – za nejlevnější variantu (s arašídy a mlékem) v Denpasaru zaplatíte 10.000 Rp. (18 Kč), za nejdražší (vše dohromady) asi 18.000 Rp. (32 Kč), ale to už na můj vkus není ani dobré, ani levné.

Recept na těsto:

500 g mouky (bohužel nevím jaké)
600 ml vody
1 lžíce margarínu
2 vejce (pokojové teploty)
125 g cukru krystal
1/2 lžičky kvasnic (instatních)
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli

Mouku, cukr, sůl, droždí, vejce, margarín a vanilku smícháme dohromady. Přilijeme trochu vody a pořádně promícháme. Těsto mixujeme po dobu 5 minut mixérem nastaveným na střední rychlost. Přidáme prášek do pečiva a pořádně promícháme. Těsto nalijeme do dobře uzavíratelné nádoby a necháme 40 minut odležet. 
Publikováno:

Nikol Haris Šenkyříková (Autorka a průvodkyně)

Mé jméno je Nikol, ale na internetu mě můžete najít také pod přezdívkou Nikolas. Jsem absolventkou oboru Indonesistika, který se zabývá komplexním studiem Indonésie (od etnologie, přes politiku až po jazyk). Rok 2013/14 jsem strávila na Bali, kde jsem studovala indonéštinu v rámci programu Darmasiswa. Na těchto stránkách zaznamenávám své zážitky a postřehy z indonéského prostředí a funguji jako průvodce po Bali, Lomboku, Jávě a dalších.

6 komentářů:

  1. Už se těším....Mají tam i něco kyselého?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ale jsem teď ve stavu, že bych si kyselé okurky dala moc ráda! :)

      Vymazat
  2. To bude značně poevropštělá verze receptu, ne? Nechce se mi věřit, že původně by to bylo z margarínu a vanilkového extraktu. Hm, znají tam máslo? :-) Psala jsi ve starších článcích, že hodně se tam jí sladké, smažené nebo naopak zelenina a rýže. Mají nějakou obdobu našeho pečiva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, recept jsem našla na indonéských stránkách, ale musím ho ještě vyzkoušet. Máslo tu neznají, jen "něco" jako máslo, spíš právě takový margarín. Vanilkový extrakt tu není žádná novinka, vanilka se tu používá běžně, i když, pravda, spíš čerstvá. Pečivo tu prodávají, ale není to nic moc populárního, protože to prostě není rýže. Všechno je to ale sladké, i ten nejobyčejnější toastový chleba je prostě sladký. V Jakartě jsem narazila na chleba, který se podobal evropskému, ale stál asi šedesát korun. Jinak chleba tu nemají vůbec, maximálně ten toastový, nebo nějakou tu bagetu.

      Vymazat
    2. Nezdál se mi hlavně ten vanilkový extrakt, v originálu bych tipovala pravou vanilku. Že neznají mléčné výrobky, tedy klasické máslo (a produkty z mléka, v souvislosti s tím mě právě napadlo to pečivo), to jsem nevěděla nebo respektive myslela jsem si to, ale nebyla jsem si jistá, o indonéské kuchyni vím jen to, že dělají smažené nudle. :-) Jestli tam sedí zrovna margarín nebo alespoň to, co si jako Evropané pod pojmem margarín nejspíš představíme (rostlinný tuk třeba ano, ale otázka je, z čeho, ono to na výsledné chuti nebude úplně jedno, co se použije), netroufám si odhadovat... Ale byl by to bezesporu zajímavý úkol, zkusit se dopátrat originálního receptu. :-)

      Vymazat
    3. Aailyyn, věř mi, že se snažím pokaždé, když terang bulan kupuju. :) Je to totiž sladká droga, neskutečná neřest, a já ji rozhodně chci umět připravit i v Česku. :) Co se té vanilky týče, myslím si, že jsou tady ti lidi taky docela pohodlní - ono je jednodušší koupit vanilkový extrakt, než chodit na trh pro vanilku.

      Vymazat

Pokud nemáte účet Google, vyberte možnost "Komentovat jako: Název/adresa URL" nebo "Anonymní", ale v tom případě se, prosím, na konec vašeho komentáře podepište. Děkuji.

Coprights © 2013 - 2016 Nikol Haris Šenkyříková, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib