16. února 2015

VAŘENÍ SE SARIFEM: Ryba se ságem

Zatímco minule nám Sarif uvařil naprostou lahůdku, dneska přináším něco netradičního. Určitě už jste někde slyšeli o ságu, které je hlavním zdrojem potravy u papuánských kmenů. Sarif mi poskytl možnost tento podivný rosol bez chuti okusit. A popravdě, já i moji rodiče jsme z toho byli trochu rozpačití.


Zatímco na Bali se s jídlem tohoto typu nesetkáte, Sarif pochází ze Sulawesi, kde jedí ságo docela často. On sám ho má rád a v jeho přípravě se velice vyžívá. Baví ho to. Mě to přišlo trochu nechutné a jsem si stoprocentně jistá, že bych raději znovu jedla netopýra, než toto. Ale víte, jak se to říká - proti gustu...

Ať je to jak chce, už samotný název tohoto pokrmu znamená vlastně potravu či jídlo. Dá se jíst buď tak, jak jsme ho zkusili my (v rosolovitém stavu), nebo se z něj dělají placky. Věřím, že druhá možnost je chutnější. Je dobrým zdrojem sacharidů, ale obsahuje i nějaké ty bílkoviny a vápník. Taky železo a naopak v něm není téměř žádný tuk. Jak zmiňuje Sarif ve videu, ságo se ve formě škrobu získává z vnitřní části palmy ságové (Metroxylon Sagu). Jedna taková palma dokáže přinést až tři sta kilogramů škrobu. 

Ale abychom se zmínili o celém pokrmu, ságo bylo pouhou přílohou k vařené rybě (bohužel se mi nějak nepodařilo dohledat, o jakou rybu jde) a zelenině kangkung, což je vodní špenát. Zeleninu jen povařil, rybu položil na osmažený česnek, cibuli a citronovou trávu, společně uvařil a přidal sůl, decentně chilli a tamarind (hotovou omáčku z exotického ovoce).

Dobře, písmenek už je tu dost, tak teď to video... Nezapomeňte si zapnout titulky (dole vpravo). Selamat menonton.


Dostali jste chuť? Tak ještě pár fotek... © Milan Šenkyřík

ne zrovna chutně vypadající ságo
prostřený "stůl"
výsledek na talíři
Publikováno:

Nikol Haris Šenkyříková (Autorka a průvodkyně)

Mé jméno je Nikol, ale na internetu mě můžete najít také pod přezdívkou Nikolas. Jsem absolventkou oboru Indonesistika, který se zabývá komplexním studiem Indonésie (od etnologie, přes politiku až po jazyk). Rok 2013/14 jsem strávila na Bali, kde jsem studovala indonéštinu v rámci programu Darmasiswa. Na těchto stránkách zaznamenávám své zážitky a postřehy z indonéského prostředí a funguji jako průvodce po Bali, Lomboku, Jávě a dalších.

1 komentářů:

  1. brrr.... možná to je chutný, ale asi by jsem tam pošla hlady :D ... hlavně to mazlavý cosi... :D

    OdpovědětVymazat

Pokud nemáte účet Google, vyberte možnost "Komentovat jako: Název/adresa URL" nebo "Anonymní", ale v tom případě se, prosím, na konec vašeho komentáře podepište. Děkuji.

Coprights © 2013 - 2016 Nikol Haris Šenkyříková, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib