19. prosince 2016

Jak si vzít Indonésana, 4. část: Registrace sňatku v ČR

V poslední části tohoto seriálů se zaměřím na vyřizování, které vás čeká po návratu z Indonésie do ČR. Článek jsem záměrně rozdělila - první polovina se týká všech, kteří se do ČR vrátí, byť na krátkou dobu. Druhá polovina vám pomůže v případě, že se rozhodnete zažádat tu pro svou polovičkou o přechodný pobyt.

Dále vám může pomoci:

Předchozí kroky:

Jak registrovat sňatek v ČR

Když už přijedete z Indonésie a máte v ruce superlegalizovanou buku nikah (viz předchozí krok), bude potřeba nechat tento dokument přeložit do češtiny. Potřebujete na to jít oficiální cestou - tedy najít někoho s razítkem. Osobně mohu doporučit pana Tomáše Petrů - viz indonéština.cz

Ze zákona máte povinnost nahlásit změnu osobního stavu do šesti měsíců po návratu z destinace. Pokud se vracet nebudete, obraťte se na českou ambasádu. K registraci ani nepotřebujete svého manžela/manželku - pouze vám bude muset podepsat jeden formulář. Sňatky uzavřené v cizině se vyřizují na Zvláštní matrice v Brně. Ta se nachází na adrese Husova 3 (tam, kde se žádá o nový pas), ve druhém nebo třetím patře.

K vyřízení žádosti budete potřebovat tyto dokumenty:
  • občanský průkaz
  • rodný list
  • dokumenty dokazující předchozí manželství (viz)
  • superlegalizovaná buku nikah přeložená do češtiny (postup ověření jsem popisovala zde) - matrice bude stačit notářsky ověřená kopie přeložené superlegalizace (originál rozhodně nedávejte, budete ho potřebovat na imigračním)
  • kopie pasu vaší indonéské polovičky
  • vyplněný formulář Žádost o zápis uzavření manželství (zde bude potřeba podpis vaší polovičky, a to konkrétně na straně 3 u dohody o přijímení)
Vyřízení je zdarma a mělo by trvat maximálně 30 dnů. Poté dostanete český oddací list. Mě se teď bohužel stalo, že mi paní na matrice na rovinu řekla, že nestíhají a proces bude trvat dva měsíce. Pokud byste se stejně jako já v tu dobu už zase chystali do zahraničí, stačí požádat o čistý papír a k žádosti přiložit písemnou prosbu o zaslání oddacího listu na jinou adresu nebo stanovit zástupce, který vám dokument vyzvedne. 

Pár tipů jak bojovat s indonéskými jmény:
Zní to trochu legračně, ale vyplnění žádosti je docela oříšek, protože indonéská a česká jména nepodléhají stejným pravidlům (mají vůbec indonéská jména nějaká pravidla?). Následujících pár rad vám pomůže předejít vypisování nové žádosti, škrtání a dohadování se s nebohou úřednicí, která nemůže pochopit, že v Indonésii nic není tak jak u nás.
  • Jméno(a) a příjmení od sebe oddělte čárkou, aby bylo poznat, co je co
  • Místo narození uvádějte podle vzoru Jakarta, Indonésie
  • Jména rodičů i svědků uvádějte podle buku nikah, a to i v případě, že se údaj liší od jejich KTP (doklad totožnosti)
  • Údaje svědků nejsou potřeba, pokud nejsou vypsány v buku nikah - na řádky neznámých údajů napište "nezjištěno"
  • Dohoda o příjmení dělá také velký problém - pokud se rozhodnete nechat si každý své jméno (varianta A. možnost b) ), musíte dát dětem jedno z nich. Ale pozor, musí to být celé příjmení a nelze ho dělit. To znamená, že pokud má vaše indonéská polovička dvě příjmení, máte tyto možnosti (názorná ukázka na jméně Lingga Haris Prabowo, přičemž Lingga je křestní): 
    • použití celého příjmení, tedy Haris Prabowo
    • zapření prvního příjmení (můžete říct, že je to křestní, nikdo to nepozná), tedy Prabowo
    • ale pokud chcete vzít pouze první část (což byl můj případ), tedy Haris, tak vám to nebude povoleno

Jak vyřídit přechodný pobyt (modrou kartu)

Pokud se nebudete vracet do Indonésie, určitě vás bude zajímat možnost získání modré karty pro vaši polovičku. K tomu je potřeba nejdříve dostat vízum, o které se žádá na české ambasádě v Jakartě. K vízu budete potřebovat vyplněnou žádost (ke stažení zde), superlegalizovanou buku nikah, uzavřené cestovní pojištění, platný cestovní pas, originál zvacího dopisu (je nutno jej vyřídit v ČR - pokud jste v tu chvíli oba v Indonésii, můžete pověřit příbuzného a pak si dopis nechat do Indonésie poslat - více informací zde), pasovou fotografii, kopii minulého schengenského víza (pokud bylo) a zaplatit administrativní poplatek (tuším 60 Euro, ale raději si to předem ověřte).

V případě zájmu je také možnost dostat multiple entry (vícenásobné vízum), ale je potřeba se zmínit a uvést důvod (např. cestování za rodinou atd.).

Až přijedete do ČR, vydáte se co nejdříve na Odbor azylové a migrační politiky a podáte žádost o přechodný pobyt (modrou kartu). Vše, co je k tomu potřeba, naleznete na stránkách Ministerstva vnitra.
Poté se bude čekat. Řekli nám dva až tři měsíce, nakonec to bylo něco málo přes dva. Důležité je, že cizinec během této doby už může pracovat. Po uplynutí této doby vás pravděpodobně doma někdo navštíví a přijde vám předvolání k výslechu. Několik základních otázek, asi hodinový rozhovor a můžete jít zase domů. Poté se vám přibližně po dvou týdnech ozvou a vaše polovička dostane modrou kartu, kterou si musí na úřadě osobně vyzvednout. Tento pobyt má platnost 5 let.

Publikováno:

Nikol Haris Šenkyříková (Autorka a průvodkyně)

Mé jméno je Nikol, ale na internetu mě můžete najít také pod přezdívkou Nikolas. Jsem absolventkou oboru Indonesistika, který se zabývá komplexním studiem Indonésie (od etnologie, přes politiku až po jazyk). Rok 2013/14 jsem strávila na Bali, kde jsem studovala indonéštinu v rámci programu Darmasiswa. Na těchto stránkách zaznamenávám své zážitky a postřehy z indonéského prostředí a funguji jako průvodce po Bali, Lomboku, Jávě a dalších.

0 komentářů:

Pokud nemáte účet Google, vyberte možnost "Komentovat jako: Název/adresa URL" nebo "Anonymní", ale v tom případě se, prosím, na konec vašeho komentáře podepište. Děkuji.

Coprights © 2013 - 2016 Nikol Haris Šenkyříková, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib