"Hari ini jus apa, Nikol?" ptal se mě každé ráno asi padesátiletý stále usměvavý muž, který stává se svým kaki
lima (pojízdný stánek) u silnice a mixuje džusy. Není to ale jen tak obyčejný
prodavač. Říkáme mu jus master,
protože ty jeho, ty jsou prostě nejlepší.
maracuya (mučenka) |
Kdo by to byl řekl, že udělat dobrý džus
je taková věda. Takový mistr musí znát i vhodné poměry a kombinace jednotlivých
druhů ovoce a trochu té teorie, čím že jsou prospěšné pro lidské tělo. Občas za
ním přijdu a chci džus dobrý proti únavě, jindy zase na kocovinu a někdy na
zažívání. Vždycky se jen na vteřinu zamyslí a pak mi vyčaruje něco chutného, co
opravdu funguje.
Jeho džusy jsou hutné, poctivé a hodně
sladké. Pravda, hygiena by mi asi okamžitě prodej zakázala, ale to nic nemění
na tom, že jsou naše žaludky potom celý den spokojené. Pán (je to zvláštní, ale
ani po jedenácti měsících vlastně neznám jeho jméno) přichází každý den kolem desáté,
jedenácté dopoledne a končí se západem slunce. Celý den se téměř nezastaví a
tvoří se mu tam často i fronty nedočkavých Indonésanů.
Skvělé je, že dělá i míchané džusy, což na
mnoha místech není. My si pak vždycky vybereme, jaká kombinace by se nám tak
líbila a on buď kývne, že je to dobrá volba, nebo se zašklebí a navrhne něco
jiného. Ovoce pak rozmixuje (žádné hloupé odšťavňování), přidá asi tři
naběračky rozpuštěného cukru (už si ale říkáme o to, aby dával mnohem míň,
protože přes cukr pak není cítit chuť ovoce a navíc je to kalorická bomba),
kondenzované mléko (ne do všeho – například mrkev je bez) a pak to rozlije do
vysokých skleniček, nebo zataví s sebou. Je to moc hodný pán a fakt
miluju, když nám dává testery – to vždy,
když mu zbude džus. Několikrát se mi stalo, že jsem vypila tolik těchto zbytků,
až už jsem neměla místo na svou vlastní skleničku.
No, ale dost těchto řečí, teď bych ráda
napsala o pár nejlepších kombinacích.
Pro mě je jedním z top bezpochybně guava (indonésky jambu) se sirsakem.
Guava je takové malé zelené ovoce velikosti jablka, uvnitř červené a peckovité.
Není moc sladká a je výborná na střevní potíže. To mi kdysi poradil strejda a
od té doby si ji vždy dávám. Nevím, možná je to jen placebo, ale funguje.
Sirsak je trochu větší, má zelenou hrubou slupku a uvnitř je bílý, měkký a
vypadá dost nepoživatelně. Má dost specifickou chuť, ale je velice dobrý.
Nedám dopustit ani na dračí ovoce (neboli pitaya
či indonésky buah naga).
V kombinaci s guavou či sirsakem je taky dobré. Možná už jste
někdy toto ovoce viděli i u nás v obchodě. Je růžové a jeho slupka vypadá
jako plameny. Uvnitř může být tmavě růžové nebo bílé, to záleží podle typu. Náš
jus master používá jen první typ.
Ale taková guava a tamarilo, to je taky pochoutka. Tamarilo je trochu větší než švestka, červené a vydlabává se lžičkou.
Moc ráda mám i osvěžující, ne tak husté
džusy. Například mrkev s jablkem (ale to pro nás není žádná
exotická chuť), ananas s pomerančem, ananas s hruškou, ananas s karambolou (anglicky starfruit). Z těch hustých pak ještě banán s jahodami, papayu
(samotnou či s citronem), banán s guavou, banán s mangem,
avokádo s mangem a moc
dobré je i mango se sirsakem a jahodovým topingem. Hm, dostávám z toho hlad. :)
Je i spousta zvláštních kombinací, které
by mě samotnou nikdy nenapadly. Například mrkev
s jahodami, rajče s ananasem či rajče
s citronem. Všechno je to ale
kupodivu moc dobré.
Jediný džus, který nemám ráda (a asi si
v něm zálibu nenajdu asi nikdy), je durianový.
Toto páchnoucí mazlavé ovoce je opravdu jen pro gurmány. No
dobře, samotné už ho jím. Na to už jsem si zvykla. Ale dělat z něj nápoj,
který chci snídat, to prosím nepochopím nikdy.
guava + mango |
mango + avokádo |
banán + mango |
jahoda + banán |
jus master |
Zvedám palec pro dračí ovoce, tmavé. Není žádný jiný džus, který by mi tak chutnal. Souhlasím s tvrzením, že množství džusu stačí jako snídaně. Jus master je prima chlapík....
OdpovědětSmazatKombinace čerstvého exotického ovoce, mistrovské práce Jus mastera a nízké ceny je smrtící.
OdpovědětSmazatJen ten durian ... Odolal jsem! Skoro...
Já teda úplně....
Smazat