Sněhové princezny - indonéské cukroví


Vánoce se blíží, a tak přináším jednoduchý recept na indonéské cukroví, které nese poetický název putri salju (sněhové princezny). A ačkoli na sníh v souostroví nenarazíte, tento recept je poměrně populární. Letos jej pro nás připravila moje kamarádka Wulan (více jejích receptů najdete v záložce "jídlo"). 


Klasická varianta chutná jako linecké bez marmelády. Ale existuje mnoho variant - s oříšky, s čokoládou... A se sýrem. Viz níže. 

Klasická varianta

400g hladké mouky
280g másla
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 vejce
špetka soli

Připravíme si těsto. Smícháme máslo, které má pokojovou teplotu, s cukrem a vajíčkem. Každou z těchto surovin přidáme do másla zvlášť a pokaždé přibližně dvě minuty mixujeme. Použijeme ruční šlehač. Hladkou mouku přesejeme přes sítko a rukama zapracujeme do těsta. Přidáme i sůl a až těsto drží tvar a všechno je dobře promíchané, zabalíme jej do folie a přibližně půl hodiny necháme odpočinout v lednici. Poté rozválíme a vykrájíme - obvyklým tvarem jsou měsíčky. Těsto by mělo být asi dvakrát vyšší než když děláme perníčky. Předehřejeme troubu na 170°C a poté pečeme přibližně 15 minut. Jakmile cukroví trochu vychladne, obalíme ho v cukru. 

Putri Salju Keju - Sýrové sněhové princezny

Tato varianta je docela dost populární. :) Ale pozor, české chuťové buňky už se mohou v tomto případě trochu bránit. Už jste někdy měli cukroví se sýrem? 

Ingredience jsou následující:

175g hladké mouky
175g másla
100g tvrdého sýru (doporučovala bych třicítku Eidam nebo podobnou "kvalitu", protože v Indonésii jsou sýry dost hnusné a většinou i trochu sladké... s kvalitním drahým sýrem by to nebylo dobré)
3 žloutky
175g kukuřičného škrobu
moučkový cukr

Postup je stejný, sýr přidáme společně s moukou. Cukr je zde pouze na obalení, do těsta se nedává. Pečeme na 160°C přibližně 15 minut. 

Tyto příspěvky by vás mohly zajímat:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud nemáte účet Google, vyberte možnost "Komentovat jako: Název/adresa URL" nebo "Anonymní", ale v tom případě se, prosím, na konec vašeho komentáře podepište. Děkuji.

 
}